Kezdjük az alapoknál! – I. Rész: A cipő

Egy jó ruhatár alapját mindig az alapdarabok megléte képezi, ezt lehet kombinálni különlegesebb verziókkal. Ezt biztosan sok helyen olvastátok már, de mivel mindenkinek mást és mást jelent az „alap”, nem árt tisztázni, hogy egy stílustanácsadó mit ért ez alatt a fogalom alatt. Tehát a gardróbunk ’must have’ kellékei egyszínűek, mindenféle sallangtól mentes (értsd minta, díszítés), letisztult, egyszerű, jól szabott, testalkatunknak megfelelő ruhák. Úgy döntöttem, indítok egy kis sorozatot, melyben végig vesszük az egyes darabok tekintetében hogyan is néz ez ki.

Kezdjük rögtön a cipővel.

A cipő rengeteg nő életében fontos szerepet játszik, ami nem is csoda, hiszen a nap egy igen jelentős részében viselnünk kell. De találkoztam már olyan férfival is, akinek ugyanolyan barna színű, csak lehelletnyit más fazonú lábbeliből volt annyi pár, hogy a két kezem nem volt elég, hogy megszámoljam. Térjünk tehát rá a fő kérdésre: mitől alapdarab egy cipő? Ahogy fentebb már leírtam, az alap cipő egyszínű, letisztult – ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint egy darabból áll a felsőrész, de ha több darabból áll, akkor is ugyanolyan színű minden rész. A talpa nem üt el színben (pl. színes cipőknek gyakran van barna vagy fehér talpa), nem elütő színű cérnával van varrva, nincs rajta bojt, rojt, csat, csillámok, egyebek, tehát a lehető legegyszerűbb és klasszikus formájú (nem szögletes és nem boszorkány orrú). Pánt nélküli, hiszen a pánt, főleg, ha bokánál van, elvágja a lábunkat, míg a nyitott felsőrész előnyös számunkra, hacsak nincsenek égig érő lábaink. Az orr résznél viszont zárt legyen.

 

Gyakran hallom a kérdést, hogy hány pár birtoklása ideális. Őszintén szólva, a választ erre nem tudom megmondani, mindenki annyit vásárol magának, amennyit a pénztárcája (és sok esetben a férje) elbír, de ami minden nő ruhatárában ott kellene legyen, az nem, nem a fekete vagy barna cipő, hanem a nude színű modell! Hogy ez magassarkú vagy lapos, azt az életmódunk, stílusunk, egészségügyi állapotunk is befolyásolja, én például hiába álmodozom gyönyörű sarkakról, csak laposban érzem jól magam, mivel volt 5 térdműtétem és rettenetesen fáj a lábam, amint mást húzok. A magassarkú persze jót tesz az alakunknak, hiszen magasabbnak láttat minket, de azért ne erőszakoljuk meg a lábunkat, mert később visszaüthet. A nude vagy bézs színű cipő olyan, mintha nem lenne  a lábunkon semmi, így akár egy balerinában is optikailag magasabbnak tűnhetünk, hiszen a cipő is egy vízszintes vonalat alkot rajtunk és ezáltal elvágja a testünket.

Fotó: Pinterest

Fontos megjegyezni: csak akkor igaz az, hogy nem jelent extra színt rajtunk a nude cipő, ha az árnyalata megegyezik a bőrünk színével! És ami talán még fontosabb: a nude színű cipőt bármilyen színű összeállításhoz is felvehetjük. 

Katalin hercegné (vagy a stylistja) is tudja a titkot

 A 2-es számú alapdarab a színtípusunknak megfelelő fém színű cipő: meleg típusoknak az arany, hideg típusoknak az ezüst. Ez egy kicsit karakteresebb megjelenést kölcsönöz, mint a nude verzió, de bármilyen hétköznapi öltözetet remekül kiegészít, nem kell hozzá ünneplőbe bújni. Egyébként idén ezüst topánokkal tele vannak a boltok, érdemes beszerezni egyet a hideg típusoknak, mert évekig hűséges partnerük lesz!

Lehet-e alapdarab egy színes cipő? Már hogyne lehetne! Ha megfelel a kritériumoknak (tudjátok, egyszínű, letisztult, stb.) és az egyéni színtípusunknak megfelelő színpalettán megtalálható, bátran hordjunk színes cipőt! Miért fontos, hogy a színtípusunkhoz passzoljon? Mert akkor nyújtunk harmonikus összképet, ha a rajtunk lévő színek egymással harmóniában vannak. Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha minden, amit viselünk, illik a színtípusunkhoz.

Mi a helyzet a téli cipővel? A szokásos: egyszínű, letisztult formavilágú, pántoktól, bojtoktól, elütő varrástól mentes legyen. Jó, ha ugyanolyan színű, mint a nadrágunk, mert a nagyobb, összefüggő monokróm felület jótékony hatással van a sziluettünkre. De választhatunk sötétkéket, az egy univerzális szín, mindenkinek jól áll, és a szürke is elég hálás tud lenni. Hideg színtípusok próbálkozhatnak egy pár ezüst csizmával is, de ne legyen fényes, mint a kályhaezüst, inkább visszafogottabb, mattabb felületet alkosson. Bokacsizmánál ha lehet, ne érjen a cipő szára a bokacsont fölé.

A képek forrása: Pinterest

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd oldalamat a Facebookon is! Egy megosztással ajánld a cikket ismerőseidnek!

Comments