10x10 gardrób kihívás – Hogyan választottam ruhákat?

Egy ideje már érlelődött bennem, hogy megcsinálom a 10x10 gardróbkihívást. Az ötlet eredetileg Bea Johnson francia zero waste aktivistához kapcsolódik, aki öltözködésében is a “csak a feltétlenül szükséges” elvet képviseli. Így egész családja számára szezononként csak néhány darab ruhát vásárolnak, melyeket kizárólag akkor cserélnek le, ha elhasználódás miatt kell újat vásárolni. Megjegyzem Kalifornában, ahol ők élnek, azért jóval könnyebb ez a néhány darabos ruhatár megvalósítása, mint mondjuk nálunk, hiszen gyakorlatilag meleg gúnyára egyáltalán nincs szükségük. A kihívás lényege, hogy 10 napon keresztül 10 darab ruha különböző kombinációjába lehet csak öltözni, ezzel bizonyítva, hogy minimális számú cuccból is lehet változatos megjelenést varázsolni.

Bár nekem nincs kapszulagardróbom (a kapszulagardrób olyan ruhatárat jelent, mely kevés, egymással jól kombinálható alap darabokból áll), én is azt gondolom, hogy ha valaki kizárólag a színtípusának és testalkatának megfelelő ruhákat vásárol magának, akkor egy nagyon jól variálható készlete lesz otthon és így tényleg elég kevesebbet vásárolni annál, mint amennyi holmit sokan felhalmoznak otthon úgy, hogy közben mégis azt érzik reggelente, hogy nincs mit felvenni.

Nézzük hát, hogyan választottam ki azokat a darabjaimat, melyeket a következő két hétben viselni fogok (2x5 munkanapot választottam a kihívás teljesítésére az 1x10 helyett). 3 éve dolgozok stílustanácsadóként, tisztában vagyok a színtípusommal és a testalkatommal is, így egyszerűnek tűnhet a feladat. A valóság viszont egyáltalán nem ennyire rózsás. Gondoltátok volna? :) Színek tekintetében jól állok, mert mindent kiszórtam, ami nekem nem ajánlatos, mivel nem szeretnék előnytelen színeket hordani. A fazonokat nézve viszont hiányos még a szekrényem, aminek több oka is van: az elmúlt években született 2 gyerekem is, így a folyamatos méretváltozás miatt nem akartam beruházni új darabokra. Mostanáig bíztam benne, hogy ledolgozom majd a rajtam ragadt néhány plusz kilót, de úgy tűnik, ez a projekt már a soha be nem következő események közé tartozik, úgyhogy lassan elkezdem majd a ruhatáram frissítését, ami valószínűleg varratásból fog megvalósulni, mivel nem igazán találok olyan darabokat, melyek megfelelnének minden kritériumnak.  Addig abból főzők, ami van. J Nem hordok dizájner darabokat és az utóbbi években igyekszem másodkézből beszerezni a ruháimat – ez egyrészről újrahasznosítás, másrészt a már fentebb említett okok miatt nem akartam sokat költeni azokra a darabokra, melyek meglétét csak átmenetinek tekintettem arra az időre, amíg visszanyerem a régi alakomat. Azért a legfontosabb kritériumokra próbálok odafigyelni: az én fordított háromszög alkatomra a sötét, egyszínű felső – mintás, világosabb alsó rész dukál. A felső lehetőség szerint V kivágású kell legyen – na ez az, amivel a legtöbbet küszködök, nagyon ritkán találok V kivágású felsőket és egyberészes ruhákat, ezek hiányát általában egy erőteljes V formájú nyaklánccal helyettesítem. Én a kihívásnak rögtön a hardcore változatát választottam, azaz a cipőket is beleszámoltam a 10 darabba. Egyik egy nude színű, teljesen egyszerű balerina, a másik egy lazább, sportosabb vonalat képviselő tornacipő. Így születetett meg a következő lista:

  1. lila mintás H&M szoknya - legalább 10 éve megvan, még multis koromban szereztem be
  2. fukszia színű sima pamut póló V nyakkivágással - egy reklámpólókat forgalmazó cégtől vettem, mivel sehol sem találtam V nyakú sima, színes pólót
  3. fehér H&M ujjatlan blúz - ez egy egészen új darab, csak a V kivágás miatt vettem meg
  4. sötétkék Mango felső - ennek igazából a hátulja izgalmas, de az nem hiszem, hogy látszani fog a fotókon :) egyébként megvan már egy pár éve
  5. mintás H&M nadrág - turiból van (igen, én szeretek ott is vásárolni, rengeteg szín és fazon van, amit a fast fashion boltokban nem találni)
  6. kék színű ruha vagy tunika - egy kínaiban vettem a Balaton parton, pedig ott nem szoktam vásárolni, de egy 70+-os nagynénim jött hozzánk egy ilyenben, csak piros színben és annyira megtetszett, hogy én is vettem egyet, de ez is már pár évvel ezelőtt történt
  7. H&M fekete overál - szintén a V kivágás nyert
  8. H&M farmer dzseki - ezer éves, nálam alapdarab, kb. mindenhez fel szoktam venni
  9. Tamaris nude színű balerina - über kényelemes alapdarab. Sajnos magassarkúban nem tudok járni, mert volt 5 térdműtétem, pedig nagyon szeretnék. De maradnak a lapos talpak.
  10. Tom Tailor tornacipő - 4-5 éves lehet kezd lassan tönkremenni, de nagyon szeretem.

Most látom, hogy fele cucc ugyanattól a márkától van, de nem, nem támogatta a posztot senki. :)

Ezek tehát azok a darabok, amiket 10 napon keresztül variálhatok kedvemre. A szettekről készülő képeket majd a Facebook oldalamon követhetitek nyomon #gardrobkihivas hastaggel.

 

Comments