Az Ősz színtípus

Az ősz típus színpalettája talán a legegyértelműbb (és az egyik legnépszerűbb is, ha a színtípus kívánságlista alapján működne). Az őszi természet, a hulló falevelek rozsdás-sárgás világa, az aranyló, mély tónusok és a nehéz földszínek emelik ki legjobban adottságait. 

Szemszíne tompább, mint a tavaszoké. Lehet zöld, borostyán, türkiz, barna, de kék árnyalatú is.

Haja aranyszőke vagy sötétszőke és közép vagy sötétbarna melegebb tónusaiban tündököl, de lehet vöröses, meleg intenzitású, gesztenyebarna, mahagóni és vöröses barna is.

Bőrtónusa szintén aranyló, erőteljesebb, mint a tavasz áttetsző árnyalatai. Szeplői meleg színűek és fontos szabály, hogy az őszök lehetnek szeplősek, de ez nem jelenti azt, hogy minden szeplős ember ősz típusú. 

Színei aranyló, sárgás, narancsos, bronzos színek, fülledt földszínek, melyek tompábbad, mint a tavasz élénk árnyalati. Barna, khaki, drapp, mustársárga, arany, lazac, tégla, rozsdabarna, pávakék, pávazöld, borsózöld, olajzöld, natúr színek, mélyebb türkizkék.

őszi színpaletta

Jól állnak neki a természetes anyagok, mint a len, fa, csont, kagyló és a természet közeli minták is, mint a levelek és állat printek. Ékszer színei az arany, bronz, réz.

Az Ősz 3 altípusa:

A Lágy Ősz az őszi paletta legtelítetlenebb és egyben legvilágosabb színeit tudhatja magáénak. Megjelenésében is nagyon visszafogott, vonásai lágyak. 

soft autumn lágy ősz színtípus


A Lágy Ősz hideg párja a Lágy Nyár, mely szintén a legmagasabb szürke tartalmú árnyalatok tudhatja magáének, csak éppen a hideg oldalon. 

lágy ősz vs lágy nyár


A Meleg Ősz a meleg színek középsötét árnyalatai közül válogathat, melyek törtebbek a tavaszi meleg tónusoknál. 

True autumn Meleg ősz


A Meleg Ősz párja a Meleg Tavasz, a különbség köztük az, hogy a Tavasz a friss, ropogós, élénk meleg színek képviselője, míg az Ősz a fáradtabb, testesebb meleg árnyalatok felé húz. 

meleg ősz vs meleg tavasz


A Sötét Ősz az őszi paletta legsötétebb színeiben mutat legszebben. Igazi déli, mediterrán típus.

Dark autumn Sötét Ősz

A Sötét Ősz párja a Sötét Tél, és bár sokszor mindketten kreol bőrűek, a Tél bőre sosem aranyló, bronzos árnyalatú, mert a latino kinézetű emberek az Ősz típusba tartoznak. 

sötét ősz vs sötét tél

(Természetesen fotók alapján nem szoktam színelemzést végezni, de a színészekről, hírességekről általában kellő mennyiségű, jó minőségű képet lehet találni, ami alapján biztosabban meg lehet tippelni a színtípusukat. Tényleges típusmeghatározást azonban csak színkendők segítségével lehet végezni.)

Fotók forrása: Pinterest, Pexels és saját kép

A többi színtípusról itt olvashatsz: Tavasz, Nyár, Tél.

Comments