Öltözködj színtípus szerint!

mi az én színtípusom?
Más színben látom a világot!

Gondoltad volna, hogy az öltözködésünknek köze van a fizikához? Bizony így van, mindjárt azt is elárulom, miként. A színtípus meghatározás az 1960-as évekig vezethető vissza, amikor is Johannes Itten svájci festőművész megalkotta az ún. 4 évszak elméletét. Azt vette észre, hogy ha a növendékeinek valamilyen festészeti feladatot adott, ők mindig valamilyen rájuk jellemző színek felhasználásával oldották meg azt. E megfigyelési alapján a színeket úgy csoportosította, hogy az egyes színcsoportba tartozó színek az elnevezésül szolgáló évszakban találhatóak meg leginkább a természetben. A 4 évszaktípus később tovább finomodott összesen 12-re, az alapján, hogy az egyes színekben melyik fizikai tulajdonság dominál leginkább, a hőérzetük hideg-e vagy meleg, milyen a világossági-sötétségi értéke és
mennyire telített vagy telítetlen az adott szín.

De hogyan alkalmazzuk ezt a tudást a megjelenésünkkel kapcsolatban? Bőrünk, hajunk és szemünk színe és tónusa alapján ugyanígy besorolhatóak vagyunk valamelyik évszakba, tehát a feladat adott: azokat az árnyalatokat kell viselnünk, melyek azonos jellemzőkkel bírnak, mint a saját adottságaink, így lehet az öltözködésünk harmonikus. Egyszerűnek tűnik, ugye?
Véleményem szerint egyszerű, mert ha tudjuk, hogy milyen színek állnak jól, az összes többit figyelmen kívül lehet hagyni a boltokban, hiszen miért akarnánk olyan ruhát megvenni, amiről tudjuk, hogy színe rontja az összképet? Így a vásárlással töltött idő jelentősen lecsökkenhet.

Na de nézzük, mit is jelent ez a gyakorlatban. Híres színészekkel fogom illusztrálni milyen az, amikor számukra előnyös árnyalatokat viselnek és ehhez képest milyenek, amikor nem igazán nekik ajánlott színű ruhát vettek fel, de érdemes a hajszínüket is figyelni.

Nicole Kidman az utóbbi években szeret jégkirálynőként megjelenni. Neki eredetileg vörös színű haja van, de utoljára talán az Ausztrál Expressz idején lehetett az eredeti hajkoronáját megcsodálni. Természetesen nem ördögtől való dolog hajszínt változtatni, de érdemes olyan árnyalatot választani, ami a színtípusunkat támogatja. Nicole Tavasz típus, így egy meleg szőke hajszín kitűnően állhat neki, mint amit a jobb képen is visel, ellenben a hideg szőkétől az arca fakóvá válik, ahogy azt a bal oldalon is láthatjuk.

Nicole Kidman jó és rossz színekben

Angelina Jolie igazi Tél típus, nekik különösen jól állnak az élénk, de hideg színek, mint pl. az igazi vörösszőnyegre illő piros rúzs. A jobb oldali képen láthatjuk őt a típusának megfelelően sminkelve és a ruhája is hasonló színű, valamint a hajszíne is vélhetően az eredetihez közeli lehet, míg a másik képen hiába élénk színű a rúzs, de meleg, narancsos árnyalatú és a haját is melegebb árnyalatúra festette, így az arca sárgásabb fényű lett, a pasztell színű ruha pedig elvesz a kontrasztos kinézetéből, igazi szürke kisegér lett benne.

Angelina Jolie színtípus szerint

Ugyanezt láthatjuk Demi Moore esetében is. Az ő adottságai, a sötét haj és az ahhoz képest világos bőrszín is elég kontrasztosak, emiatt remekül áll neki a fekete-fehér  pöttyös összeállítás, visszatükrözi ezeket a tulajdonságokat, míg a pasztell színű nyári ruhában sokkal jellegtelenebb lesz a megjelenése.

Demi Moore színtípus szerint

Glenn Close ezzel szemben egy sokkal finomabb, világosabb típusba tartozik, ő egy Világos Tavasz lehet. (Azért írom, hogy lehet, mert biztosat csak egy kendőzés mondhat, fotók alapján nem szoktunk színtípust meghatározni, de a sztárokról készül annyi jó minőségű fotó, hogy azok alapján nagyobb biztonsággal lehet véleményt alkotni.) Emiatt a fekete garbó szabályosan uralkodik rajta és ha ránézünk a képre, előbb vesszük észre a pulóvert, mint az arcát. A jobb oldali fotón viszont a típusának megfelelő, világos meleg tónusú ruhában csodásan fest.

Glenn Close színtípus szerint

A gyönyörű Julia Roberts a csodás Ősz típusba tartozik. A jobb oldali képen láthatjuk az ő tulajdonságait kiemelő színekben, míg a bal oldalon a hidegre festett hajszínnel és az élénk, hideg színű ruhában szinte hullafehérré vált az arca.

Julia Roberts színtípus szerint

Természetesen nem csak a nőkre érvényesek a színekkel kapcsolatos összefüggések, a férfiaknál is ugyanúgy működik. Anthony Hopkins a Nyár típusba tartozik, a világoskék öltönyben a szemeit vesszük észre először, míg a fekete szemüveg szinte agyon nyomja a színész arcát.

Anthony Hopkins színtípus

Látványosak a különbségek, ugye? Színtípus meghatározás színes kendők segítségével
történik, az archoz közel téve értékeljük, hogy vajon az adott szín támogatja-e a kinézetünket vagy valamilyen okból inkább ront rajta. A jó hír az, hogy a színtípus állandó dolog, nem változik sem korral, sem pl. egy hajfestéssel, így csak egyszer kell meghatározni és utána egy életen át használhatjuk az így nyert tudást. Izgalmasan hangzik?

Comments