Katalin hercegné, a stílus királynője!

Katalin hercegnő a stílus királynője!
Vajon mi a titka?

Ha Kate Middleton kerül szóba, szerintem abban mindenki egyetért, hogy bár a királyi családban hercegnéi titulusban van, stílus terén maga a királynő! Az biztos, hogy a cambridge-i hercegné (vagy a személyi stylistja) ízlése valóban nagyon kifinomult, olyannyira, hogy rajongók hada lesi minden nap a megjelenéseit és próbálja lemásolni az öltözködését. Állítólag sok esetben az általa hordott ruhadarabok kifogynak a készletből, miután megjelent bennük valahol. Kétségtelen, hogy jó érzékkel nyúl egy-egy darabhoz, mégis érthetetlen számomra, hogy miért gondolja bárki, hogy ő is ugyanolyan jól fog kinézni ugyanabban a ruhadarabban.

Katalin hercegné mindig stílusos
Katalin hercegné mindig stílusos

Öltözködésünk egyik, de nagyon fontos tényezője ugyanis, hogy milyen testalkattípusba tartozunk. Testalkatunkat a testünk hosszanti és keresztirányú arányai határozzák meg. Öt alap testalkat típust különböztetünk meg (a 12 típust használó rendszer is ennek az 5-nek a bővítése). A testalkattípusunk ritkán változik, hízással-fogyással inkább csak méretet cserélünk, de az egymáshoz viszonyított arányaink kevésbé változnak, esetleg a kevert testalkattípusoknál jobban előtérbe kerül egyik vagy másik típus. Nyilvánvalóan más-más testalkatú ember számára más-más fazonú ruhák tudják kiemelni az adottságaikat vagy esetleg palástolni a hiányosságokat.

Nézzük tehát, milyen testalkattípusba tartozhat Katalin. Egy testalkatelemzésnél általában mérőszalaggal szoktam lemérni az ügyfeleim bizonyos paramétereit, a hercegné esetében kénytelen leszek a róla millió számban fellelhető fotókra támaszkodni annak megállapítása során, hogy milyen alkata lehet. A testarányok alapján szoktam elmondani, hogy milyen szabásvonalakat javasolok, ez most fordítva lesz, a hercegné által hordott ruhák fazonjából fogom kikövetkeztetni, hogy vajon miért azt adták rá.

Kate_Middleton_jól_öltözködik
A V kivágású, A vonalú ruhák állnak neki a legjobban

A hercegné legtökéletesebben azokban a ruhákban mutat (és egyébként legtöbbször ilyet visel), melyek V nyakkivágásúak, nincsen határozott derékvonaluk (ritkán visel övet, de ha mégis, akkor az általában a ruha színével megegyező) és ezekhez A vonalú szoknya rész társul. Ezekben a fazonokban tökéletes homokórának tűnik az alkata, pedig nem az! Ezen részletek alapján a szakértő szem már látja, hogy Kate vagy téglalap vagy fordított háromszög testalkatú lehet. Én ez utóbbiba tenném őt, mivel azokon az öltözeteken, ahol a vállát kiemelő részletek láthatóak, túlságosan is hangsúlyos a felsőteste, ebből következik, hogy valószínűleg alapállapotban is széles vállakkal rendelkezik. Nézzétek csak: a fekete-fehér ruhában úgy néz ki, mint egy amerikai focista, de a barna színű összeállításban is nagyon erőteljes a felsőrész látványa a jelen esetben túl rövidnek bizonyuló szoknya felett.

Katalin_hercegné_style
Túlságosan széles vállai lettek ezekben a szettekben.

De ez a két kép is nagyon árulkodó, hogy Katalin sportos testalkattal, azaz széles vállakkal rendelkezik, amihez egy igen keskeny kis csípő társul.

Katalin_hercegné_testalkata
Sportos vállak, keskeny csípő - a fordított háromszög alkat jellemzői

A fordított háromszög alkatnak sok esetben egyébként elég erőteljes mellei is lehetnek, a hercegné viszont annyira vékony, hogy nála erről nem beszélhetünk, ezért ő még megengedheti magának, hogy csónaknyakkal rendelkező darabokat is hordjon. Mivel a dereka viszont a testalkatához képest nem jelentősen karcsúbb, ezért a derékvonalat általában nem öv, hanem a ruha szabásvonala jelöli ki, vagy mint ahogy a fehér egyenes vonalú ruhán is látni, a ruha mintája a sötét-világos színek kombinálásával próbálja vékonyabbnak láttatni a derekat és ezáltal a homokóra testalkat látszatát kelteni.

Katalin_hercegné_stílusa
Ismeri a nude színű cipő titkát is

A legtöbbször azonban a zárt nyakú ruhái is A vonalú szoknyában végződnek.

Kate_Middleton_milyen_ruhát_hord
Az A vonalú szoknya a fordított háromszög testalkatúak jó barátja

A jelképes derékvonalakon túl még a peplum a fordított háromszög típusok nagy barátja, mivel ez a kis deréktól induló lebernyeg is képes vizuálisan derékvonalat alkotni viselőjének.

Katalin_hercegné_peplumot_hord
A peplum a legjobb választás számára

A keskeny csípőt vizuálisan az A vonalú szoknyákkal, kabátokkal lehet kompenzálni, fontos, hogy viszonylag merevebb, tartással rendelkező anyagot válasszunk, mert a lágyabb anyagok csak lógni fognak az alsótesten, hiszen „hiányzik” a csípő, ami kitölthetné. Ezeket a hiányosságokat még mintás szoknyával vagy nadrággal is lehet ellensúlyozni, bár erre nála ritkán látunk példát, valószínűleg a protokollnak már nem igazán felel meg a legtöbb eseményen, amin ő megjelenik.

katalin_hercegnő_mintás_szoknyában
A mintás szoknya is előnyös lehet, de a protokollba kevésbé fér bele

A cikk végére elárulhatom, hogy én magam is abba a testalkattípusba tartozom, mint a hercegné, ennek ellenére, mégsem fogom levadászni a számomra esetleg anyagilag is elérhető ruhadarabjait. Hogy miért nem? Egyrészt azért, mert bár az alkatunk egyezik, az alakunk sajnos nem, de leginkább azért, mert vele ellentétben én ritkán látogatom az ascoti derbyt. Bizony a ruhaválasztásunkat a testalkatunkon (és a színtípusunkon) túl nagyban befolyásolja az is, hogy milyen életmódot élünk, milyen helyzetekben kell megjelennünk és nem biztos, hogy egy hercegnői gúnya hasznos lehet az átlagos hétköznapokban. De mindenki érezheti magát hercegnőnek, ha a számára előnyös szabásvonalú ruhákat választja.

Katalin hercegné csodásan fest ebben az estélyiben
Mindkét szettben csodásan fest

A képek forrása: Pinterest 

Comments