Ha pici, ha nagy - melltartó gondok

Több év tapasztalatával a hátam mögött, melyet mások "öltöztetése" kapcsán 

szereztem, bátran ki merem jelenteni, hogy a nők kb. 90%-a nem megfelelő méretű melltartót hord. Ebből kifolyólag már régóta érett bennem ennek a cikknek a gondolata, úgyhogy vágjunk is rögtön a közepébe!

 

Mielőtt rátérnék arra, hogy hogyan kell meghatározni a helyes melltartó méretünket (ami sajnos még mindig csak iránymutatásnak lesz jó, tekintve, hogy nagyon eltérőek egyes márkák méretezései), vegyük végig hogy mik lehetnek annak jelei, ha nem jó méretet hordasz:

 • A melltartó hátpántja hátul felcsúszik - ez a leggyakoribb probléma, amivel találkozom, azt mutatja, hogy nagy a melltartó körmérete. Hogy hogyan kell jó méretre váltani, arra még visszatérek később.
 • A vállpánt nagyon bevág, ezzel két kis dombocskát épít a vállunkra - túl szoros vagy rövid a melltartó pántja. Előbbi esetben lazítani kell rajta, amennyiben ez már nem lehetséges, rossz méretű melltartót hordasz.
 • A vállpánt annyira laza, hogy simán elemeled a válladtól, esetleg le is csúszik - túl laza vagy hosszú a melltartó pántja, szűkíteni szükséges vagy méretet váltani.
 • A melltartó elöl a két mell között nem fekszik fel a mellkasunkra, hanem előrébb jön (általában nagyobb kosárnál jellemző) - kicsi a melltartó kosara.
 • A kosár alsó része nem fekszik fel a testünkre, hanem a mell alsó részén felcsúszik egy kicsit - kicsi a melltartó kosara.
 • Kibuggyan a mell a kosárból oldalt a hónaljnál vagy a kosár tetejénél - kicsi a melltartó kosara.
 • A kosárban a mellünk mellett légüres tér van, vagy gyűrődik a melltartó anyaga - nagy a melltartó kosara.

Nézzük tehát, mik a helyes méretű melltartó ismérvei:

 • A jó melltartó hozzád simul, miközben támaszt nyújt a melleknek, megemeli és formázza azokat. Bőrbarát anyagból készül és mindemellett
  nem árt, ha jól is néz ki, mert senki sem akar öregasszonyos melltartót viselni, hiszen ha nem érezzük jól magunkat a fehérneműnkben, az kihathat az egész közérzetünkre és megjelenésünkre.
 • A helyes méretű melltartó megfelelően szoros kell legyen, a hátpántot a legtágabb kapocsba csatolva maximum 2 ujjnyi hely lehet a pánt és a testünk között. Később, a hordás és mosás során kicsit tágulhat az anyag, akkor még tudjuk beljebb csatolni a többi kapocsba. Fontos, hogy a pánt vízszintesen kell körbe fusson a hátunkon és ne csússzon fel, hiszen így biztosítja a legnagyobb támasztást.
 • A vállpántokat is úgy kell beállítani, hogy maximum 2 ujjunk férjen a testünk és a pántok közé.
 • A melltartónak elöl, a mellek között a mellkasunkhoz kell simulnia, az alja és a testünk között nem lehet semmilyen rés, ott is szépen illeszkednie kell.
 • A kosaraknak megfelelő nagyságúnak kell lennie, hogy teljesen beleférjen a mellünk, ne buggyanjon ki belőle se oldalt se felül semmi, de szépen kifeszüljön az anyag, mert a gyűrődés már arra utal, hogy nagy a kosárméret.

Melltartó vásárláshoz érdemes magunkkal vinnünk egy egyszerű pólót, melyet a fülkében felvehetünk a próbadarab fölé - így tudjuk ellenőrizni a fent felsorolt hibák egy részét, hiszen világosan látszik, ha valahol kibuggyan egy kis felesleg, vagy épp ellenkezőleg, ha összeráncolódik a fehérnemű anyaga. Egy jól választott darab csodákra képes, ami a formázást illeti, de nem csak optikailag varázsol előnyös külsőt, a helyes beállítással a hátunk és vállunk között is megfelelően oszlik el a terhelés.

Most, hogy már tudjuk, mire kell figyelni, neki állhatunk meghatározni a méretünket. Ehhez két helyen kell magunkról méretet vennünk: első körben a mellek alatt, szorosan illeszkedő mérőszalaggal mérjük meg a körméretünket.

Ez a szám fogja megmutatni a melltartónk számmal jelölt méretét, mely 5 cm-ként növekszik, aki tehát nem 0-ra vagy 5-re végződő számot mért, a kerekítés általános szabályai alapján tudja meghatározni a helyes méretet (pl. ha 82 cm a mért körméret, 80-as melltartó kell, ha 83 cm, akkor már 85-ös).

Melltartó méret

Mell alatti körméret

(cm-ben)

65

63-67

70

68-72

75

73-77

80

78-82

85

83-87

90

88-92

95

93-97

100

98-102

105

103-107

110

108-112

115

113-117

120

118-122

 A második méretet a mellcsúcsoknál kell lemérni, ekkor foghatjuk kicsit finomabban is a mérőszalagot.

 
Ez a méret értelemszerűen nagyobb lesz, mint az előző (ha nem az, akkor nincs szükség melltartóra :)) A mellcsúcsnál mért számból vonjuk ki a mell alatti körméretet, ez a különbség fogja megadni a betűvel jelzett kosár méretünket az alábbi táblázat szerint:

Kosár méret

Különbség

(cm-ben)

A

12-13

B

14-15

C

16-17

D

18-19

E

20-21

F

22-23

G

24-25

H

26-27

I

28-29

J

30-31

 Ha tehát valakinek a mell alatti körmérete 82 cm, a mellcsúcsnál mért méret pedig 105 cm, a különbség 23 cm lesz, mely alapján F kosaras melltartót kell viselnie, a körméret alapján pedig a pontos méret 80F lesz.

Ennek az információnak a birtokában elvándorolhatunk fehérneműboltokba, ahol próbálni kell különböző fazonokat és lehet, hogy méreteket is, mert sajnos nagyon eltérőek az egyes márkák méretezései.

Tapasztalataim alapján A,B,C kosaras melltartót szinte bárhol lehet kapni, ennél nagyobb kosárméretnél már komoly gondot okozhat a megfelelő darab megtalálása. Ezért az a javaslatom, hogy ha találtatok egy márkát, ami minden tekintetben megfelel, akkor maradjatok meg nála, hiszen ha már egyszer bizonyított, onnantól kezdve webshopból bármikor, egyszerűen tudtok rendelni másik színt vagy fazont (bár a fazonokkal óvatosabb vagyok, mert egy másik fazonból könnyen előfordulhat, hogy másik (kosár)méret kell majd).

Fontos még szót ejteni a nemzetközi méretezésről is, mert némileg eltérhet a Magyarországon használt jelzésektől. Az alábbi táblázatban láthatjátok, hogy hogyan változik a kosárméret az USÁban illetve UK-ban, ha onnan szeretnétek rendelni:

EU (HU)

USA

UK

A

A

A

B

B

B

C

C

C

D

D

D

E

DD vagy E

DD

F

DDD vagy F

E

G

DDDD vagy G

F

H

H

FF

I

I

G

J

J

GG

 Térjünk vissza tehát a leggyakoribb problémához: mit kell tenni, ha valaki úgy érzi, a választott melltartó kosara tökéletesen áll, de hátul a pánt bizony nem vízszintesen áll, hanem felszalad a háta közepén.

Ebben az esetben kisebb körméret kell, de ha a kosár tökéletes volt, akkor nem maradhatunk ugyanakkora kosárnál, hiszen a kisebb körméret ugyanazzal a kosárjelzéssel kisebb mellekre lesz jó. Ezért a kosárméretet növelni kell! Nézzünk egy példát: ha a hordott melltartó 80C-s méretű volt, de hátul nagynak bizonyult, akkor kisebb körméret kell - így lesz a melltartónk 75-ös, viszont a C kosár helyett nagyobb kosár kell, tehát a jó választás a 75D lesz, de az is előfordulhat, hogy 70E!

Pánt nélküli melltartónál lehet, hogy a megszokottnál egy körmérettel kisebb melltartó lesz a befutó, mert így nem lesz az az érzésed, hogy mindjárt leesik rólad. Ekkor se feledkezz meg a kosárméret igazításáról!

Ha most már örülsz, mert azt hiszed, biztos tudás birtokában vagy, még mindig nem lélegezhetsz fel! :) A kebelméretünkre ugyanis több "esemény" is hatással van: fogyás, hízás esetén szinte minden esetben változik, de akár több számmal nagyobb fehérneműre is szükségünk lehet terhesség és szoptatás esetén. Vannak nők, akiknek a normál ciklusa során is tud változni 1 kosárméretet a melltartója (illetve elsődlegesen a melle).

Ahogy a testünk egyéb részei, úgy a kebleink sem feltétlenül szimmetrikusak vagy azonos méretűek. Ilyen esetben azt tanácsolom, hogy a nagyobb kosármérethez igazítsuk a melltartót, hiszen egyrészt a nagyobb mellnek fontosabb a megfelelő támasztás, valamint a kisebb oldali kosarat különböző betétekkel ki tudjuk egészíteni, hogy ne gyűrődjön az anyag.

A helyes melltartóméret befolyásolja öltözködésünket, komfortérzetünket, egészségünket, de vannak még egyéb szabályok is, melyek a stílusunkat alakítják:

 • Az alap melltartó testszínű, nem fehér. Ezt hordjuk fehér blúzok és felsők alá is. Lehetőség szerint varrás nélküli komfort melltartót válasszunk mindennapi viseletnek.
 • A szilikon pántos melltartó tiltólistás! Soha, semmilyen körülmények között ne viseljed!
 • Váll nélküli ruhát, felsőt, csőtopot vagy melltartó nélkül (önkritikát kéretik erősen gyakorolni bizonyos méret és/vagy forma felett), vagy pánt nélküli melltartóval hordj! Spagetti pántos felsőknél is érdemes arra figyelni, hogy a pántok ne látszódjanak.
 • Kivágott hátú ruhát vagy melltartó nélkül, vagy olyan, kimondottan mélyen kivágott ruhákhoz gyártott melltartóval hordj, mely nem lóg ki hátul a ruha alól. Több helyen kapható már melltartópánt toldó, mellyel a hát közepén futó pántot a derekad köré tudod csatolni, így nem fog kivillanni a ruhából.

 

(kép forrása: itt)

Ha még a fenti információk birtokában sem sikerült tökéletes darabra lelned, megnyugtatlak: sokan mások is lehetetlen küldetésnek érzik az álom melltartó megtalálását. De ha egyszer sikerül, onnantól le sem akarod majd venni, annyira más érzés viselni!

(Képek forrása (ahol nincs más hivatkozás): Pinterest)

Ha tetszett a bejegyzés és olvasnál még öltözködéssel kapcsolatos tippeket, kövesd a Facebook oldalamat is!

Comments