Az év színe 2021-ben: Ultimate Gray és Illuminating Yellow

Ultimate Gray és Illuminating Yellow
Az év színe 2021

3 évvel ezelőtt, amikor beköltöztünk a mostani otthonunkba, a belső tereket a szürke és sárga színek kombinációjára építettük. Akkor még nem sejtettem, hogy ez a színpáros egyszer még az év színeiként fognak visszaköszönni.

az év színe 2021-ben a lakberendezésben

A Pantone - a dizájn világ vezető színintézete,-  minden év decemberében kihirdeti a következő év színét, mely 2021-ben az ’Illuminating Yellow’ és az ’Ultimate Gray’ fantázianevű sárga és szürke árnyalatok lettek. Az elmúlt 22 évben – amióta az Év színe választás létezik, - ez volt a második alkalom, hogy nem egy, hanem két színt hirdettek ki.

az év trend színei 2021: szürke és sárga

A trendszín(ek) kijelölésével is próbálnak reagálni a különböző társadalmi és politikai változásokra, 2016-ban egy rózsaszín és kék árnyalat párosával a nemek közti egyenlőségre és átjárhatóságra, a társadalom ez irányú fejlődésére hívták fel a figyelmet, idén természetesen a 2020-as év megpróbáltatásaira, a koronavírus okozta elzárkózásra reflektáltak.

Az év színei kiegészítőkön, ékszereken

A középszürke és a fényes, meleg sárga szín az alagút végén a fényt szimbolizálja. A két szín kombinációja törekvő és reményt nyújt. Egyszerre gyakorlatias és sziklaszilárd, mégis meleg és optimista. Azt érezhetjük általuk, hogy a jövő fényesebbre fordul. 

Az év színei 2021-ben: szürke és sárga

„Mindannyian tapasztaltuk, hogy ezt egyedül nem lehet végig csinálni. Sokkal nagyobb szükségünk van egymásra, az érzelmi támogatásra és reményre” - nyilatkozta Leatrice Eiseman, a Pantone Színintézet vezetője. „Ezért választottunk két függetlent színt együtt, mint egymás kiegészítői, támogatói.” 

az év színe 2021-ben: ultimate gray és illuminating yellow
Az Ultimate Gray egy hideg szürke szín, míg az Illuminating Yellow egy meleg sárga szín, ezért figyelni kell, hogy melyik kerül felülre és alulra, hogy összehangban legyen a színtípusunkkal

Az Ultimate Gray szándékosan egy semleges árnyalata a szürkének, nem túl sötét, mely a viharfelhőkre utalna, se nem túl világos, mint a Dior luxusmárka galambszürkéje, hanem egy gránitszürke, mely a bölcsességre emlékeztet (mint egy ősz szakáll). Egy megbízható szürke, a tengerparti kavicsok képét előhívó szín, mely a nyugalom, határozottság és lendület érzését csalhatja elő belőlünk. Az Illuminating pedig nem egy tojássárgájára hasonlít, nem is a citromsavra vagy a szövegkiemelő színére, hanem inkább a napfényre vagy a smiley ikon mosolyára. 

Az év színe 2021
A hideg típusok lecserélhetik a meleg sárgát egy hidegebb árnyalatra, akkor nem kell kompromisszumot kötniük, legfeljebb csak jelzésértékűen lesznek trendiek :)

2021-ben várhatóan a divatvilágban, a lakberendezésben, bútorokon, dizájn termékeken és kiegészítőkön is fel fog bukkani a sárga és a szürke.

Az év színtrendje a lakberendezésben

Nos, a bevezetőből már kiderülhetett, hogy nekem nagyon tetszik ez a két szín együtt. Ti hogy vagytok vele, fogjátok hordani?

Comments